Opleidingsbeleid

Met een effectief opleidingsbeleid haalt u meer uit uw personeel. Het opleidingsbeleid is onderdeel van het personeelsbeleid en focust zich op het veranderen van de werkwijze van de medewerkers en complete afdelingen.

.

Door een opleidingsbeleid op te stellen en uw personeel op te leiden:

 • Vergroot u de kennis in uw bedrijf
 • Beloont u uw medewerkers
 • Kan uw organisatie beter inspelen op veranderingen

Heeft u hulp nodig met opstellen van het opleidingsbeleid? Onze ervaren medewerkers vertellen u graag meer over het voeren van een gedegen opleidingsbeleid. U kunt ons bellen of een e-mail sturen om een vrijblijvende afspraak te maken.

023 – 751 60 62

Mail ons direct


Stappenplan opleidingsbeleid
Wanneer uw medewerkers regelmatig een opleiding volgen, dan adviseren wij om een opleidingsbeleid op te stellen. Om een opleidingsbeleid op te stellen hebben wij enkele handige tips.

.

Stel de opleidingsbehoefte vast

Het komt regelmatig voor dat medewerkers in opdracht van hun werkgever een opleiding dienen te volgen, zonder dat zelf weten wat het doel daarvan is. Er wordt te weinig gekeken naar de behoefte van de medewerker en of de opleiding wel aansluit bij de huidige, dan wel toekomstige werkzaamheden van de medewerker. Daarnaast wordt er ook te weinig gekeken of de opleiding een meerwaarde is voor het bedrijf zelf.

.

Maak een planning
Wanneer u een overzicht heeft van welke medewerkers een opleiding nodig hebben, adviseren wij om te beginnen met het maken van een planning. Zo kan er planmatig worden gewerkt aan het verder opleiden van uw personeel. Denk hierbij nog wel aan de volgende punten en houd hierbij rekening met het maken van uw planning.

 • Wanneer vindt de opleiding plaats?
 • Hoelang duurt de opleiding?
 • Is er voldoende vervanging voor de medewerkers die op cursus zijn?

.

Maak afspraken
Om de periode waarin de opleiding plaatsvindt zo effectief en efficiënt mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk om afspraken te maken over:

 • De kosten van de opleiding of cursus: betaalt de werkgever alles of betaalt de medewerker een deel van de opleiding of cursus?
 • Wanneer vindt de opleiding of cursus plaats?
 • Wat zijn de consequenties voor de werknemer als de opleiding niet (succesvol) wordt afgerond of wanneer de werknemer, kort na het volgen van de opleiding, het bedrijf verlaat?
   
  Wilt u meer weten over een opstellen van een opleidingsbeleid? HRM Highway geeft u graag een passend advies, gericht op uw situatie en onderneming. Bel voor meer informatie naar 023 751 6062.

023 – 751 60 62

Mail ons direct

Waar wordt de opleiding gegeven
Als werkgever kunt u ervoor kiezen om de opleiding zelf aan te bieden of dat u de cursus laat uitbesteden.  Als u de opleiding laat uitbesteden, dan is het noodzakelijk om te kijken naar:

 • De reputatie van de opleiding en opleidingsinstituut.
 • De deskundigheid van het opleidingsinstituut
 • Wordt de kwaliteit van de opleiding gewaarborgd door een onafhankelijke instantie?
 • Wat is de prijs van de opleiding?
   
  Let op: Het uitbesteden van de opleiding zorgt er ook voor dat u aan de wet- en regelgeving voldoet op het gebied van opleidingsbeleid. Dit geldt niet voor intern, en door eigen mensen gegeven opleidingen.

.

Maak afspraken met het opleidingsinstituut
Maak niet alleen afspraken met uw medewerker, maar ook met het opleidingsinstituut. Bespreek hierbij de volgende punten:

 • Wat zijn de leerdoelen?
 • Hoe ziet het cursusmateriaal eruit?
 • Is het een standaardopleiding of een opleiding/cursus op maat?
 • Hoe is de begeleiding van de cursisten?

.

Gebruik de nieuwe kennis in de praktijk
Wanneer de medewerker de opleiding of cursus heeft afgerond, is het belangrijk dat deze kennis op de werkvloer terecht komt. Zorg ervoor dat collega’s en managers gebruik kunnen maken van deze kennis en dat de medewerker zelf de opgedane vaardigheden kan toepassen in de praktijk.

.

Meer weten over het opstellen van een opleidingsbeleid?
Er komt veel kijken bij het voeren van een opleidingsbeleid. HRM Highway adviseert en ondersteunt u graag tijdens dit proces. Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseurs als u meer informatie wilt over een opleidingsbeleid. Bel gerust naar 023-751 60 62 of neem contact op via onderstaand formulier.

 

Naam*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Bericht*

Niet leesbaar? Verander tekst