Functieprofielen

Zo stel je een functieprofiel op

In een functieprofiel (ook wel functieomschrijving genoemd) leg je op een eenvoudige manier vast wat een functie inhoudt en wat er van de medewerker of potentiele kandidaat wordt verwacht. Zowel tijdens als na een selectieprocedure heb je daar profijt van. Maar wat moet er eigenlijk in staan?

Een functieprofiel is altijd nuttig. Je kan een verkorte versie gebruiken voor een personeelsadvertentie, de uitgebreide versie kun je naar geïnteresseerden sturen. Daarnaast kun je eenvoudig de vele sollicitaties filteren op basis van het profiel.

De functieomschrijving komt ook van pas nadat je iemand hebt aangenomen. Bijvoorbeeld als richtlijn bij het houden van voortgangsgesprekken met een werknemer. Daarnaast is het een noodzakelijk middel voor een goede onderbouwing van ontslag wegens disfunctioneren. Tenslotte moet je het aan kunnen tonen dat de werknemer op de hoogte is van de verwachtingen omtrent zijn functie.

Onderdelen functieomschrijving

Functienaam
Begin met een goede naam, eentje waaruit direct blijkt wat de functie inhoud. Je gebruikt die namelijk ook in de personeelsadvertentie. Een goede naam zorgt ervoor dat potentiele kandidaten sneller reageren.

Bedrijfscultuur
Hoe is de bedrijfscultuur eigenlijk? Zorg ervoor dat je dit goed beschrijft om zodoende de juiste kandidaat te vinden die zich kan vinden in uw bedrijfscultuur. Wat zijn, bijvoorbeeld, belangrijke waarden in jouw bedrijf? Collega’s en samenwerken, hoe verloopt dat? Samenwerken of juist alleen werken belangrijk?

Positie van de functie
Beschrijf de plaats van de functie in het bedrijf. Denk hierbij aan de afdeling, de leidinggevende of wellicht is dit een leidinggevende functie, de directe collega's en aan hoeveel medewerkers wordt leiding gegeven?

Taken en verantwoordelijkheden
Zorg voor een duidelijk overzicht van de taken en verantwoordelijkheden die bij de functie horen. Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden? Welke resultaten moeten ze opleveren voor een goede beoordeling? Is het een fulltime of parttime functie?

Competenties

Er zijn drie categorieën die de competenties bepalen, dit zijn kennis, vaardigheden en eigenschappen. Welke kennis is vereist? Is een bepaalde opleiding of werk- en denkniveau nodig? Zijn specifieke vaardigheden essentieel, zoals het vermogen om oplossingsgericht te denken?

Arbeidsvoorwaarden
Sollicitanten worden, over het algemeen, als eerste aangetrokken door de arbeidsvoorwaarden van een functie. Zorg er dan ook voor dat u deze goed beschrijft. Welke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden gelden er binnen uw organisatie? Om welke salarisschaal gaat het en kan men doorgroeien? Is er een pensioenregeling? Bonus?

Contractduur
Tot slot de contractduur. Betreft het een tijdelijke of permanente functie? Geldt er een proeftijd en is er kans op een vaste aanstelling? Gaat het om de vervanging van een zieke collega waarvan herstel lang op zich laat wachten?

Wilt u hulp bij het inrichten van uw functieprofielen, of de inrichting geheel uit handen geven? HRM Highway kan u bij alle aspecten van het functieprofiel helpen, van advies tot de volledige inrichting. Bel voor vrijblijvend advies over functieprofielen naar 023-751 60 62.

023 – 751 60 62

Mail ons direct